Bogăția vinului și „Paradoxul francez”

Întrebarea a fost pusă de ceva timp: de ce francezii care se bucură de cele mai fine lucruri din viață, au rate mai scăzute ale mortalității prin boli cardiovasculare comparativ cu americanii sau britanicii care se bucură de aceleași obiceiuri alimentare bogate?

Paradoxul francez” a apărut la începutul anilor 1990, cu dovezi științifice conform cărora consumul de unu până la trei pahare de vin pe zi poate contribui la reducerea riscului unui atac cardiovascular cu 3,5, chiar dacă continuăm să consumăm la fel de multe grăsimi saturate precum americanii. De ce? Antioxidanți.

Polifenolii și mai precis delfinidina găsită în vinul roșu activează efectul vasodilatator ducând la creșterea lățimii arterelor.

Vinul roșu, în special polifenoli,și în special resveratrolul este bun pentru inimă. Această substanță ultra-protectoare este sintetizată din produse vegetale și oferă calități remarcabile precum proprietăți anti-îmbătrânire și antioxidante.

Resveratrolul scade nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor adesea responsabile de boli cardiovasculare și atacuri de cord.

Previne placa care blochează arterele cu impact direct asupra parametrilor de coagulare.

Asigură integritatea și elasticitatea vaselor de sânge, încurajând producția de substanțe care le dilată.

În cele din urmă are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, protejând celulele sanguine și încetiniesc îmbătrânirea prematură.

Resveratrolul are, de asemenea, o acțiune anticancerigenă dovedită, care a dovedit atât efecte preventive, cât și remediale.

Cu toate acestea, cercetările au arătat că frecvența bolilor coronariene în rândul francezilor se situează între țările din nordul și sudul Europei. Acest lucru demonstrează că diferența dintre ratele de deces este mai strâns legată de obiceiurile alimentare decât de consumul de vin.

Totuși, este evident că toate concluziile studiilor susțin că un consum moderat de alcool susține o curbă J, ceea ce înseamnă efecte preventive cu o cantitate moderată și efecte dezastruoase cu o cantitate excesivă. Această curbă J a fost documentată și confirmată de numeroase studii și arată că un consum moderat de alcool poate chiar proteja împotriva atacurilor de cord la fel de mult ca și consumul de fructe și legume sau exerciții fizice.

Cu toate acestea, este evident că toate concluziile studiilor susțin că consumul moderat de alcool susține o curbă J, ceea ce înseamnă efecte preventive cu o cantitate moderată și efecte dezastruoase cu o cantitate excesivă. Această curbă J a fost documentată și confirmată de numeroase studii și arată că consumul moderat de alcool poate chiar proteja împotriva atacurilor de cord la fel de mult ca și consumul de fructe și legume sau exerciții fizice.

Prin urmare, secretul este să beți cantități moderate de vin la masa pentru a preveni bolile cardiovasculare. Desigur, acest lucru nu oferă un substitut pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.

Iată limitele consumului moderat stabilite de experții OMS.

  • 1 zi de abstinență pe săptămână;
  • maxim 2 pahare pe zi pentru femei;
  • maxim 3 pahare pe zi pentru bărbați;
  • maximum 4 pahare la o singură ocazie.

Dacă nu doriți să consumați alcool din motive religioase, sarcină, restricții sportive sau tratamente medicale, atunci de ce ar trebui să ratați beneficiile pe care vi le oferă vinul roșu? Încercați gama Pierre Zéro fără alcool de la Domaines Pierre Chavin.

Vinul roșu Pierre Zéro vă oferă toate beneficiile unui vin fără efectele negative ale alcoolului datorită unei fermentații alcoolice care păstrează toate efectele pozitive ale unui vin roșu tradițional precum polifenoli, taninuri, resveratrol, minerale și alți compuși cu nutrienți și calități anti-oxidative. Procesul unic de dezalcoolizare ne permite să ajungem la 0% alcool păstrând în același timp aromele vinului.

Nivelul de resveratrol la vinurile roșii Pierre Zéro este mult mai mare decât la vinurile roșii tradiționale Burgundy Pinot Noir.

Mai întâi procesul de vinificație și macerare a strugurilor timp de 3 săptămâni permit o bună extracție a polifenolilor și a resveratrolului.

În al doilea rând, procesul de dezalcoolizare ne permite să adunăm 20% din elementele benefice ale vinului.

Nivelul mediu de resveratrol este de 9,5 mg / l pentru Pierre 0% Red și 14 mg / l pentru Pierre 0% Red Grande Réserve, comparativ cu doar 5,4 mg / l în medie pentru vinurile roșii tradiționale.

Câteva studii au demonstrat,  consumul unui vin dezalcoolizat este și mai eficient în prevenirea și combaterea cancerului, a inflamației și a bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.